„Pokonaj cukrzycę!”- SZKOLNE DNI PROMOCJI ZDROWIA w SOSW w Sulęcinie

Kilkudniowe obchody dni promocji zdrowia na stałe wpisały się w kalendarz imprez szkolnych. I nic dziwnego – SOSW jest szkołą, która od ponad 10 lat przynależy do Wojewódzkiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Edukacja zdrowotna jest istotnym elementem kształcenia i wychowania uczniów oraz całej społeczności szkolnej. Tegoroczne wydarzenia odbywały się w dniach 06 – 08 kwietnia i skupiały się wokół tematu cukrzyca, tj. zgodnie z tematem, jakim WHO odjęła Światowy Dzień Zdrowia 2016.

W ciągu 3 dni cała społeczność szkolna, w tym uczniowie, rodzice i wszyscy pracownicy Ośrodka poszerzyli swoją wiedzę o zdrowiu i zdrowym trybie życia, a także dowiedzieli się, jak zapobiegać cukrzycy, jak diagnozować, leczyć i udzielać I pomocy.

W pierwszym dniu zdrowotnych działań odbył się 3. Turniej Wiedzy o Zdrowiu i Szkole Promującej Zdrowie, którego laureatami zostali: Zuzanna Woźniak i Dariusz Kaczorowski, Adam Wywrocki i Kamil Szałachowski (kategoria szkoła podstawowa), Laura Walicka i Łukasz Krzykliwy, Klaudia Dąbrowska i Kacper Krawiec (kategoria gimnazjum i SPdP) oraz p. Dana Chajec i p. Małgorzata Góra (kategoria dorośli). W dalszej części odbyło się  spotkanie z panią dietetyk Agnieszką Sikorską, która przybliżyła zebranym zasady zdrowego odżywiania dzieci i młodzieży oraz przedstawiła najczęściej popełniane błędy żywieniowe, które prowadzą do wielu chorób, w tym otyłości i cukrzycy. Po sporej dawce wiedzy uczniowie i nauczyciele aktywnie spędzili czas na świeżym powietrzu. Jedna grupa pojechała na rajd rowerowy, druga poszła na rajd Nordic Walking, a trzecia grupa najmłodsza uczestniczyła w zabawach ruchowych na boisku szkolnym.

W drugim dniu odbywało się wielkie gotowanie. Od pierwszych godzin lekcyjnych uczniowie w klasach pod okiem swoich wychowawców-nauczycieli przygotowywali zdrowe potrawy na degustację, w której uczestniczyli licznie przybyli zaproszeni goście oraz społeczność szkolna. Na stole pojawiły się: Wiosenne kanapki, Deser truskawkowy dla diabetyków i nie tylko, Zdrowe wiosenne koreczki, Sałatka z kurczakiem (gotowanym na parze), Egzotyczny kuskus z kurczakiem, Sałatka z kuskusem i warzywami, Wiosenna sałatka. Wszystkie degustacyjne potrawy były piękne i kolorowe, a co najważniejsze bardzo smaczne, zdrowe i zapobiegały powstawaniu cukrzycy. W dniu dzisiejszych swoją obecnością zaszczycili nas: burmistrz Sulęcina p. Dariusz Ejchart, dyrektorzy sulęcińskich szkół: p. Aleksandra Jasicka, p. Grażyna Sobieraj, p. Izabela Hutyra,
p. Sławomir Słonik, dyrektor Domu Pomocy Społecznej p. Alina Konopko – Żelechowska, kierownik Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie p. Joanna Różańska, dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej p. Andrzej Żelechowski, członek Zarządu Powiatu p. Grzegorz Zawadzki, dyrektor Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej p. Maciej Tonder oraz naczelna pielęgniarka Szpitala Powiatowego p. Małgorzata Gronowska. Po przywitaniu gości przez dyrektora SOSW Danutę Malinowską, głos zabrał Pan Dariusz Ejchart, który wyraził podziw dla wspaniałego przedsięwzięcia, w które nasi uczniowie corocznie bardzo się angażują. Podkreślił znaczenie zdrowego odżywiania i istotę diety w walce z chorobą cywilizacyjną, jaką jest właśnie cukrzyca.  Kolejnym punktem zdrowotnych zajęć były tematyczne warsztaty, w czasie których uczniowie wykonali plakaty na temat cukrzycy, wzięli udział w pokazie wytworu domowego chleba oraz poznali temat cukrzycy od strony biologiczno-chemicznej i nauczyli się, jak udzielać I pomocy w stanach cukrzycowych.

Trzeci dzień rozpoczął się od kolejnej degustacji – tym razem wszyscy degustowali wypieczony chleb żytni na naturalnym zakwasie. W czasie warsztatów wyrobiono i wypieczono 8 bochenków chleba, które częściowo wzbogacono różnymi dodatkami, np. czarnuszką, żurawiną, ziarnami (słonecznik, siemię lniane, sezam). Świeżutki chlebek z odrobiną masła smakował wyśmienicie! Po zakończonym smakowaniu chleba nadszedł czas na spotkanie z p. Iwoną Jarzyną – szkolną higienistką, która przeprowadziła kontrolę wagi ciała uczniów. W dalszej kolejności społeczność szkolna uczestniczyła w spotkaniu z przedstawicielkami Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sulęcinie, tj. z p. Joanną Kubicką p. Katarzyną Grupińską, które przedstawiły krótki film o cukrzycy oraz zapoznały uczniów z istotnymi zasadami w prewencji cukrzycy. Panie podczas spotkania zaprezentowały uczniom nowoczesną pomoc edukacyjną, jaką są alkogogle, które pozwoliły zebranym zupełnie na trzeźwo poczuć, jak alkohol wpływa na postrzeganie rzeczywistości, obniża sprawność ruchową i osłabia organizm. Ponadto, wykonały chętnym osobom indywidualne pomiary zawartości tlenku węgla (CO) w wydychanym powietrzu oraz pomiary procentowej zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie i obliczenia Body Mass Index (BMI). Po spotkaniu z przedstawicielami PSSE w Sulęcinie odbyło się spotkanie edukacyjne z paniami pielęgniarkami z NZOZ Hipokrates. Przedstawicielki służby zdrowia w krótkiej prelekcji przekazały najważniejsze informacje dotyczące cukrzycy i sposobów jej zapobiegania, a także wykonały badanie poziomu cukru we krwi chętnym pracownikom Ośrodka.

Szkolne Dni Promocji Zdrowia są corocznym wydarzeniem edukacyjnym, których celem jest poszerzanie i pogłębianie wiedzy i umiejętności społeczności szkolnej w zakresie zdrowia i zdrowego stylu życia oraz zmiana złych i szkodliwych nawyków zdrowotnych na nawyki sprzyjające i służące zdrowiu.

Organizatorzy serdecznie dziękują wszystkim osobom zaangażowanym w organizację i przebieg tegorocznych dni promocji zdrowia.

Anna Szemitko

fot. SOSW

Author: Madman

Share This Post On