Wieczór Dobrego Smaku 2019
22 listopada (piątek) odbyła się IX edycja Jesiennego Wieczoru Dobrego Smaku, podczas którego nagrodzono najlepiej przygotowane trunki, nalewki i przetwory.
W Konkursie Domowych Trunków i Przetworów udział wzięło aż 48 uczestników! Było wyjątkowo smacznie, a osoby biorące udział zaskoczyły jury pomysłami i doborem smaków, zarówno w kategorii win i nalewek, jak i dżemów, marmolad i konfitur.
Powołano dwie komisje konkursowe:
W kategorii PRZETWORY uczestników oceniali: Wiesława Domagała, Eugenia Terech, Anna Kochańska oraz przewodnicząca komisji – Irena Dzierżyńska.
Do siedziby Organizatora dostarczono 50 słoików przetworów, jednak z uwagi na posunięty proces fermentacji do oceny nie dopuszczono pięciu słoików.
Komisja po degustacji postanowiła przyznać:
- I miejsce pani Weronice Darmograj za dżem z brzoskwini
- II miejsce pani Eugenii Ślaskiej za dżem z truskawek
- III miejsce pani Eugenii Ślaskiej za dżem z wiśni i borówki
Równorzędne wyróżnienia otrzymali: Halina Kozakiewicz za mus malinowy. Marta Kozakiewicz za dżem dyniowy z pomarańczą. Weronika Darmograj za dżem ze śliwki mirabelki.
Gratulacje!
W kategorii TRUNKI materiały konkursowe oceniała komisja, w skład której wchodzili: Krzysztof Łysenko, Robert Biś oraz Sławomir Roguz – przewodniczący. Do siedziby Organizatora dostarczono 71 butelek, w tym 40 win i 31 nalewek.
Jury po długich obradach postanowiło nagrodzić następuje osoby:
NALEWKI
- I miejsce pan Radosław Nikodem za nalewkę Lemon Fresh (cytryna, mięta)
- II miejsce pan Ryszard Rutyna za nalewkę z pigwy
- III miejsce pan Leszek Kucharczak za nalewkę ze śliwki węgierki oraz ex aequo pan Józef Wincenciak za nalewkę z wiśni.
Równorzędne wyróżnienia otrzymali: Wiesław Borowczyk za nalewkę z ziół (Trojanka Litewska), Helena Łukaszczuk za nalewkę z jeżyn, Halina Kozakiewicz za nalewkę z kwiatów czarnego bzu.
WINA
- I miejsce Halina Kozakiewicz za wino agtestowo-porzeczkowe
- II miejsce Daniel Piechowiak za wino z czerwonych i czarnych porzeczek
- III miejsce Marzena Folman-Kołodziejska za wino z czarnych porzeczek
Równorzędne wyróżnienia otrzymali: Marta Błauciak za wino z ciemnych winogron, Eugenia Ślaska za wino z ciemnych winogron, Roman Kołodziejski za wino z porzeczkoagrestu.
Serdecznie gratulujemy!
Jesienny wieczór umiliły solistki Studia Piosenki Sulęcińskiego Ośrodka Kultury: Paulina Dubik, Justyna Staniszewska i Martyna Skarbek.
Wieczór Dobrego Smaku 2019 – galeria zdjęć:
Materiał nadesłany przez Sulęciński Ośrodek Kultury