Prezentowali zdrowe i regionalne potrawy
W Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych w Sulęcinie odbyła się impreza kulinarna adresowana do szkół gastronomicznych województwa lubuskiego. Głównym organizatorem konkursu kulinarnego był oddział terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wlkp.
O nagrody organizatorów, sponsorów oraz Marszałka Województwa lubuskiego i Wojewody lubuskiego walczyło wiele szkół. Prezentowane potrawy były degustowane przez komisję konkursową i zaproszonych gości. Jak mi powiedział dyrektor oddziału gorzowskiego ARR Karol Zieleński konkurs miał na celu promocję zdrowej,a głównie regionalnej żywności. Oprócz uczniów Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej ziemię sulęcińską reprezentowały firmy LEKS i Zakład Przetwórstwa Mięsnego SOBIERAJ z Krzeszyc. Organizację imprezy kulinarnej chwalą zaproszeni na spotkanie: Tomasz Prozorowicz wicestarosta sulęciński oraz Grzegorz Zawadzki członek zarządu powiatu sulęcińskiego. Zarówno szkoła jak i firmy z powiatu sulęcińskiego otrzymały podziękowania za wykład pracy w promocję zdrowej i przede wszystkim regionalnej żywności. Gratulujemy zarówno przedstawicielom z naszego terenu jak i innym nagrodzonym i wyróżnionym uczniom i szkołom. Po zakończeniu imprezy dyrektor szkoły Grażyna Sobieraj ze wzruszeniem powiedziała mi, że jest dumna, że taka impreza o randze wojewódzkiej odbyła się na terenie jej szkoły. Brawo pani dyrektor, nauczyciele i uczniowie.
Ryszard Waldun
Wielki finał konkursu kulinarnego „Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”
„Propagowanie wśród dzieci i młodzieży zdrowego żywienia oraz kultywowanie regionalnych tradycji kulinarnych nie tylko pozwala zachować dziedzictwo kulinarne naszego regionu, ale również umożliwia poznanie nowych, czasem nieznanych wcześniej smaków.”
Nawiązując do słów zawartych w liście Pani Elżbiety Rafalskiej Minister Rodziny, Pracy i polityki Społecznej na terenie Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych w Sulęcinie w dniu 15.12.2016r. spotkali się zwycięscy półfinałów konkursu ze szkół z Bobowicka, Henrykowa, Sulechowa, Kamienia Małego, Świebodzina, oraz reprezentanci gospodarzy, którzy po raz szósty zmierzyli się w kulinarnych rozgrywkach. Zgodnie z regulaminem każdy z zespołów musiał przygotować dania w trzech kategoriach: dania z mięsa wieprzowego, dania z mięsa drobiowego i dania jarskie.
Uczestnicy nie dość, iż walczyli z presją czasu to do tego musieli liczyć się z oceną szacownego jury w składzie:
- Pan Łukasz Konik – absolwent gorzowskiego gastronomika, prekursor kuchni molekularnej w Polsce, szef kuchni w restauracjach
- Pani Barbara Piotrowska – Wice-Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.
- Pani dr Karolina Dziewulska-Siwek – rzecznik prasowy Agencji rynku Rolnego
W momencie gdy w szkolnej kuchni pojawiły się pierwsze zapachy przygotowywanych potraw zaproszeni goście uczestniczyli w pokazie Pana Łukasza Konika dotyczącym kuchni molekularnej oraz wykładzie Pani dr Justyny Koryckiej „Nauka i biznes na przykładzie Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych”.
Młodzież podeszła do zadania z wielkim zaangażowaniem i profesjonalizmem, a dania przedstawione do konkursu były tak smaczne, że trudno było wyróżnić, które z nich było najlepsze. Po burzliwych naradach komisja konkursowa ogłosiła wyniki:
– pierwsze miejsce za przygotowanie dania z mięsa wieprzowego otrzymała Magdalena Steczyszyn;
– pierwsze miejsce za przygotowanie dania z mięsa drobiowego otrzymał Karol Stępień;
– pierwsze miejsce za przygotowanie dania jarskiego otrzymała Dominika Kawa
Nagrody sponsorowane przez Agencję Rynku Rolnego, Lubuski Urząd Wojewódzki, Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego, Lubuskie Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku, Lubuską Izbę Rolniczą, Leks Sp. z.o.o. Piekarnia, ZMP Krzysztof Sobieraj zostały wręczone laureatom przez panią dr Karolinę Dziewulską-Siwek rzecznik prasową Agencji Rynku Rolnego oraz przez Pana Karola Zieleńskiego Dyrektora Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wlkp. Natomiast Doradca Prezesa Agencji Rynku Rolnego Pan Krzysztof Dec wręczył podziękowania dla współorganizatorów i sponsorów.
Konkurs kulinarny był doskonałą okazją do integracji środowisk skupionych wokół lubuskiego rolnictwa, a jest to znamienite grono na czele z Panią Grażyną Sobieraj Dyrektor Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych w Sulęcinie, przedstawicieli: Lubuskiego Urzędu Wojewódzkiego, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego, władz lokalnych, Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku, Lubuskiej Izby Rolniczej.
Marta Borysow i Paulina Orzechowska